Mindful Meetup Limburg
Mindfulness Limburg

Over Mindful Meetup Limburg

Mindful Meetup Limburg is ontstaan als vervolg op de Meetup groep genaamd “Mindful Nature Walks”. Dit was een groep opgericht met als intentie het bij elkaar brengen van gelijkgestemden in de regio Limburg om samen, op een respectvolle manier voor elkaar en de natuur, te wandelen en/of te mediteren (in de natuur). De kernbegrippen hier zijn dus respect voor mens en natuur en bewustzijn/mindfulness.

Het platform dat ik gebruikte voor het organiseren van wandelingen en meditaties was “Meetup”. Op zich een prima app maar ik merkte dat de applicatie een sterk filterende werking had op de samenstelling van de groep. Het is voornamelijk een app gericht op expats of studenten die vaak van woonplaats veranderen. Ook vond ik de app in tegenstelling tot een eenvoudige website erg prijzig.

Deze site is, onder andere, een poging de groepssamenstelling wat gevarieerder te maken. Ook is het een poging om meerdere mensen te betrekken bij het organiseren van activiteiten en het mogelijk te maken voor mensen om hun eigen activiteiten op de agenda te zetten.

In de agenda vind je daarom dan ook twee categorieën van activiteiten:

  • door Mindful Meetup georganiseerd
  • door derden georganiseerd (niet verbonden met Mindful Meetup)

Wil je zelf iets organiseren of wil je iets op de agenda zetten, kijk dan even hier hoe je dat kan doen. Het uitgangspunt van de activiteiten zijn gegrond in het humanisme. Hier dus geen claims over healings, vorige levens, bovennatuurlijke krachten. of de geneeskrachtige werking van stenen.

Wiki quote humanisme:

……..en tegenwoordig kan humanisme verwijzen naar een niet-theïstische levenshouding gericht op menselijke keuzevrijheid die zich richt op wetenschap in plaats van openbaring van een bovennatuurlijke bron om de wereld te begrijpen

Mijn eigen intentie als organisator is om regelmatig een wandeling te organiseren met of zonder (onbegeleide) meditatie en het organiseren van een wekelijkse of tweewekelijkse meditatie-avond.

Wie ben ik en waarom deze website?

Ik ben Bart Decker en momenteel woonachtig te Urmond. Zonder hier een hele levensgeschiedenis uit de doeken te doen zal ik kort doorlopen wat me ertoe aangezet heeft om eerst de Meetup groep te beginnen en nu verder te gaan met deze website.

Ik ga dus even bewust zo kort mogelijk door de bocht.

Enkele jaren geleden nam mijn leven, door een mislukte rugoperatie, een drastische wending. Wat volgde was een turbulente en zware periode van verlies, revalideren en accepteren. Verlies van fysieke mogelijkheden, maar ook verlies van dierbaren, accepteren van minder fysieke mogelijkheden, accepteren van dagelijkse constante pijn die niet meer weggaat, revalideren met gebogen hoofd in een omgeving die je meer tegenwerkt dan vooruithelpt en je vooral als patiënt ziet die moet luisteren in plaats van als mens waar naar geluisterd kan worden. Het was, en is eigenlijk nog altijd, het herijken van de relatie met mezelf en anderen.

Voor mij, en vast voor iedereen die door zware periodes heen gaat, was dit ook een periode van diepe introspectie. Een hernieuwd hervonden vertrouwen in mezelf. Mediatie en natuur waren voor mij de twee ingrediënten om ruimte te laten ontstaan tussen de heftige gevoelens en gedachten die mijn situatie opriep. Ruimte tussen het verhaal dat mijn hoofd van de situatie maakt en dat wat er zich “werkelijk”afspeelt.

Iedereen herkent de neiging van het hoofd om een verhaal te maken dat vaak niet positief geladen is. Het hoofd rijgt alles aan elkaar met als gevaar dat het gewicht van het verhaal ondraagbaar wordt. De neiging tot zelfidentificatie met gedachten in absolute zwart/wit termen is bijna automatisch. Wanneer dat gebeurt neigen we naar uitersten in reacties naar onszelf en anderen en valt de nuance weg. Boosheid, afgunst en bitterheid liggen dan op de loer. We leven dan in het hoofd in plaatst van in de doorvoelde werkelijkheid.

Wat ik geleerd heb in de ruimte die ontstaat door mediatie en tijd doorbrengen in de natuur, is dat er veel tegengestelde emoties naast elkaar kunnen bestaan. Verdriet of boosheid van een afscheid, met een blijdschap voor de ander voor de moed van dat afscheid, verdriet van verlies van fysieke mogelijkheden en de blijdschap voor het hervinden van nieuwe mogelijkheden, de zwaarte van de fysieke pijn maar de lichtheid die er is als je dat stukje vind dat even geen pijn doet.

Natuurlijk is de neiging tot zelfidentificatie met gedachten niet verdwenen en zweef ik niet boven het yogamatje met het idee dat ik “the secret of life”heb ontdekt en dat ik daarmee andere wil helpen. Ook is het niet zo dat dagelijks mediteren of wandelen in de natuur de gedachtestroom of “dat wat moeilijk is” volledig wegneemt.

Voor mij brengt het in ieder geval (vaak) die kalmte zodat ik, in een dagelijks uitdagende situatie, mezelf en anderen (meestal) vanuit die kalmte tegemoet kan treden.

Het gedicht “winter”van Albert Camus vat de hele periode wel goed samen.

In the midst of hate, I found there was, within me, an invincible love.
In the midst of tears, I found there was, within me, an invincible smile.
In the midst of chaos, I found there was, within me, an invincible calm.
I realized, through it all, that…
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.
And that makes me happy. For it says that no matter how hard the world pushes against me, within me, there’s something stronger – something better, pushing right back.

Nu hoeft je verhaal natuurlijk niet heftig of zwaar te zijn om lekker mee te wandelen of mee buiten te gaan mediteren 🙂 Ook als je net de lotto gewonnen hebt, ben je hartstikke welkom 🙂 De kans is dan wel wat groter dat we je vragen voor de koffie te betalen.

nl_NLDutch